ДОПНВ (або ДОПОГ) – угода про міжнародні дорожні перевезення небезпечних вантажів (НВ) автомобільним транспортом. Ці правила зараз діють у 52 країнах та визначають стандарти поводження з НВ як під час руху, так і при їх логістичній обробці. Кожні 2 роки правила оновлюються, в тому числі по переліку вантажів, тому вивчивши їх один раз, через деякий час потрібно оновлювати свої знання, щоб не відстати від сучасності.

 

ДОПНВ у 2023 році

 

Цього року ДОПНВ зазнало чергового оновлення. Уперше в історії перевезення НВ стало можливо на електромобілях, але спочатку дозвіл стосуватиметься лише автоцистерн та вантажів, які ними перевозяться. У міру переходу європеревізників на автоелектротранспорт відкриватимуться нові категорії. Повний перехід на новий транспортний стандарт планується завершити до 2035 року, коли стануть заборонені автомобілі з усіма типами двигунів внутрішнього згорання.

З ростом інтересу до електротранспорту збільшується попит на літієві акумулятори, вдосконалюються нормативи з їх виробництва, перевезення й утилізації. Нові правила ДОПНВ у 2023 році скоректували розмір маркування батарей (збільшивши його до 100х100 мм), у порівнянні з первісним, що був введений у 2017.

Новелою 2023 року також стали нові вимоги до переносних цистерн, вироблених з волокнітних матеріалів – для них введений повністю новий розділ, де прописані стандарти виготовлення та випробувань подібних ємностей.

Також уперше встановлені вимоги до нового виду контейнерів-цистерн: ємності на 40 тис.літрів. Відбулися зміни, відповідно до яких транспортні засоби FL-типу повинні обладнатися автоматичним пожежогасінням моторного відсіку, що раніше мало стосунок лише до транспорту EX/III-типу и MEMU-цистерн. Крім цього, від FL-авто відтепер вимагається теплозахисний екран, але на щастя, вимога набуває обов’язкової сили лише з 2029 року. Доповнення вплинули на нумерацію розділів ДОПНВ, тож навіть той, хто знає їх напам’ять, вже не може робити актуальні посилання на відповідні нормативи.

 

Як водію отримати сертифікат ДОПНВ?

 

Пройти навчання з перевезення НВ з отриманням посвідчення ДОПНВ можуть водії з водійським стажем від 3 років. Навіть якщо вони вже перевозять НВ, проходження курсів все одно є обов’язковим, оскільки важливі не лише фактичні навички, але й формальне підтвердження їх компетенції, для чого і видається сертифікат допуску.

Водіям, які вже мають сертифікат, проходити курси повторно доведеться по факту (або до) закінчення строку дії сертифіката. Після проходження навчання іспит складатиметься у сервісному центрі МВС з видачею нового сертифіката на 5 років.

 

Що потрібно для запису на курси?

 

Для допуску до навчання потрібно мати:

  • Паспорт;
  • Індивідуальний код (або напис у паспорті про його відсутність);
  • Посвідчення водія;
  • Для запису на перепідготовку – поточне або з закінченим строком дії ADR-свідоцтво.

Жодні медичні довідки, трудові книжки, довідки про відсутність судимості та заборгованості, направлення від роботодавця не потрібні. Втім при організованому навчанні працівників воно можливо за кошти роботодавця чи іншої юридичної особи на договірній основі.

За 20 років роботи наш навчальний центр підготовив понад 20 тис. водіїв і є одним з найбільших у Всеукраїнському Союзі учасників Спеціального Автодорожнього Руху (СУСАР). Процент наших випускників, що стикаються з проблемами під час складання іспитів у СЦ МВС, дуже незначний, переважна більшість здає їх успішно з першого разу, іншій частині ми завжди надамо допомогу та піднімемо їх компетентність до необхідного рівня.